Çocuk Dostu Haritalar

Çocuklar için Beyoğlu Haritası

İstanbul'un en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Beyoğlu, çocuklar için de keşfedilmeyi bekleyen bir yer. Çocuklar için Beyoğlu Haritası çocukların mekânsal haklarını güçlendirmeyi, İstanbul'un tarihi semti Beyoğlu'nun hafızasını çocuklar için erişilebilir ve eğlenceli kılmayı amaçlıyor. Yer Sözlüğü ve duyu oyunlarıyla kurgulanan yayınımız çocukları kent tarihi bilgisiyle bedensel ve duyumsal deneyimler eşliğinde buluşturuyor.

5 yaş üzeri çocuklar için hazırlanan harita, Beyoğlu'nun önemli noktalarını eğlenceli ve eğitici bir şekilde anlatıyor. Harita üzerinde, İstiklal Caddesi, Galata Kulesi, Taksim Meydanı gibi ikonik yapılardan, çocuk tiyatroları, müze ve galeriler gibi kültürel mekânlara kadar pek çok yer bulunuyor.

Harita, çocukların Beyoğlu'nun tarihini ve kültürünü öğrenmelerini sağlarken, aynı zamanda çocukların kendi maceralarına göre şehri keşfetmesinine ve kendi deneyimiyle yeniden şekillendirmeye teşvik ediyor.

Çocuklar için Tarihi Yarımada Haritası

Şehir Dedektifi İnisiyatifi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Okuma Kültürü Platformu işbirliğiyle yürüttüğü "İstanbul'u Okuyorum" projesi kapsamında, Çocuklar için Tarihi Yarımada haritası hazırladı. Harita, 5 yaş ve üzeri çocuklara İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını, okuma kültürü ile birleştirerek oyunlaştırılmış bir şekilde keşfetme imkanı sunuyor.

Harita, çocukların Tarihi Yarımada'yı keşfederken hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlıyor. Haritada, kültürel mirasın parçası olan yapılar, kütüphanelerden, yazar evlerinden oluşan okuma kültürü rotası ve anıt ağaçlar rotası bulunuyor. Harita çıkartmalar, duyu oyunları, oryantiring ile zenginleştirildi.

Harita ile Neler Yapabilirsiniz?

  • Tarihi Yarımada'daki tarihi ve kültürel yapıları keşfedebilirsiniz.

  • Okuma kültürü rotası ile İstanbul'un önemli yazarlarının ve kitaplarının izini sürebilirsiniz.

  • Anıt ağaçlar rotası ile harita üzerinde yer alan anıt ağaçları keşfedebilirsiniz.

  • Duyu oyunları: Harita üzerinde yer alan tarihi yapıları ve yerleri dokunarak, görerek ve duyarak keşfedebilirsiniz.

  • Oryantiring: Harita üzerinde yer alan hedefleri bulup işaretleyerek bir oryantiring turu yapabilirsiniz.

Flora İstanbul Haritası

AB Sivil Düşün programı tarafından desteklenen Flora İstanbul projesinin haritası, çocukların kentsel hareketliliğini teşvik etmek, kentin doğal, kültürel ve tarihi dokusuyla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor. İstanbul'un biyoçeşitliliğini, diğer canlılarla birlikte yaşamanın olanaklarını öğrenmeye alan açtığımız bu haritada İstanbul'un havzalarını, ormanlarını, korularını türleriyle birlikte işaretlediğimiz rotalar, biyoçeşitlilik sözlüğü, oyun önerileri ve çıkartmalar yer alıyor.

Haritanın "Yakından Bakalım" bölümünde İstanbul Boğazı'na mercek tutuyor. İç sayfalarda "dokun, kokla, dinle" gibi duyusal yönergelerimizin yanısıra bilişsel oyun önerileri de yer alıyor.