Kentsel Hareketlilik Programı

Program Hedefleri

Çocukların yaşadıkları kentlerde serbest ve güvenli bir şekilde dolaşımını artırmak

Her türlü ölçekte, kentsel ve mekânsal planlama çalışmalarında farklı yaş gruplarından ve ihtiyaçlardan çocuğun erişiminin gözetilmesini sağlamak

Yerel yönetimlerin kentsel hareketliliğe ilişkin yaptığı farklı ölçekte plan ve programları çocuk hakları bağlamında izlemek

Sokaklar ve oyun alanları başta olmak üzere, kamusal mekânların çocuk katılımıyla tasarlanmasını ve planlanmasını desteklemek, örnek projeler oluşturmak

Çocukların kentsel hareketliliğini desteklemek ve güvenli alanlar yaratmak için tasarım projeleri ve açık alan etkinlikleri düzenlemek

Çocuk güvenliğini her ölçekte planlama ve tasarım çalışmalarına entegre etmek

Kentsel hareketliliğin çocuk sağlığı ve gelişimiyle ilgisini ortaya koyan araştırma, izleme çalışmaları yürütmek ve savunuculuk faaliyetleri geliştirmek

Yürünebilir ve sürdürülebilir şehirler oluşması yolunda programlar, faaliyetler geliştirmek

Toplu Ulaşımda Çocuk

Proje Dönemi: 2021-2022

Proje Partneri: UN Etkiniz

Etkiniz tarafından desteklenen Toplu Ulaşımda Çocuk projesi: Çocuk dostu kent tartışmalarında görünmez kalan ve çocukların ihtiyaçlarının gözetilmediği toplu ulaşım planlamasına odaklanıldı.

Çocukların toplu taşımada oturma hakkını konu alan #önceçocuklarotursun kampanyasından hareketle yürütülen çalışmada; kampanyanın taleplerinin genişletildiği, ulaşım planlaması ve tasarımında çocuk haklarını temel alacak bir yaklaşım geliştirildi. Çocukların toplu ulaşım deneyimlerinin görünür kılınması için çalıştay düzenlendi.

Proje sonunda ebeveynler, eğitimciler, sivil toplum paydaşları, mimarlar ve şehir plancıların çocuk dostu çalışmalarda kolaylaştırıcı olarak kullanabilecekleri Toplu Ulaşımda Çocuk: Çocuk Odaklı Toplu Ulaşım Planlaması için Kılavuz ve Hak İzleme Göstergeleri (2020) yayımlandı. İstanbul Çocuk Odaklı Ulaşım Planlaması Hak İzleme Raporu (2022) kapsamında ise çocukların toplu ulaşım planlamasındaki yeri ve karşılaştıkları ihlallerin izlendiği rapor hazırlandı.

Kız Çocuk Odaklı Tasarım

Proje Dönemi: 2021-2024

Proje Partneri: Suna’nın Kızları

Temel destek kuruluşu Suna’nın Kızları olan ve Kız Çocuk Odaklı Tasarım Destek Topluluğu’nda yer aldığımız çalışmalarda çocuk güvenliği ve çocuk katılımı temelinde mekânların, programların, faaliyetlerin kız çocuklar için kız çocuklarla birlikte nasıl geliştirilebileceği üzerine çalışıyoruz.


2023’te Suna’nın Kızları ile birlikte Kız Çocuk Odaklı Tasarım Rehberi hazırladık ve katılım atölyeleri uyguladık. Deprem bölgesinde Suna’nın Kızları ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hizmet sağlanan Çocuk Yaşam Merkezleri’nde mekânları kız çocuk odaklı tasarlamak için atölyeler düzenledik. Kız Çocuk Odaklı Mekânsal Tasarım yönergeleri Suna’nın Kızları tarafından Pazarcık’ta ve Antakya’da hayata geçirilen Çocuk Yaşam Merkezleri’nde kullanıldı. Çoçuk Yaşam Merkezleri’nde (Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa) atölye programları uygulamaya devam ediyoruz.

Çocukların Gözünden Kent Gündemi

Proje Dönemi: 2023

Proje Partneri: Uluslararası Çocuk Merkezi

Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Mikro-Fon Programı kapsamında desteklenen Çocukların Gözünden Kent Gündemi projesi, 12-17 yaş aralığındaki çocukların dijital medyada karşılaştığı risklere karşı direnç geliştirmenin yollarını öğrenmek, medya içeriklerini tartışmak, kentsel yaşama katkı sağlamanın imkanlarını konuşmak ve kentte yaptıkları gözlemlerden kendi kent gündemlerini ortaya koyabilmeleri için hazırlandı.

Dijital okuryazarlık ve teyitçilikten, kent/çevre adaletine yönelik içerik üretimine, kentte gözlem yaptığımız ve hak odaklı kent haberlerini nasıl üretebileceğimize dair atölye çalışmaları düzenledik. Proje sonunda çocukların kendilerini ilgilendiren kentsel sorunlara ve kamusal alanlara yönelik görüşlerini paylaşabildikleri bir websitesi hazırlandı.

Çocukların Gözünden Kent Gündemi projesinin program içeriğine linkten ulaşabilirsiniz.

Güvenli Adımlar

Proje Dönemi: 2024

Proje Partneri: Skechers, Suna'nın Kızları

Skechers, Suna’nın Kızları ve Şehir Dedektifi işbirliğiyle gerçekleştirilen Güvenli Adımlar projesiyle, İstanbul ve Şanlıurfa’da kız çocuklarının kentlerde güvenle ve özgürce keşfetmesi, hareket etmesi ve oynaması için ihtiyaç duydukları mekânsal bileşenlere odaklanıyoruz. Kız Çocuk Odaklı Tasarım yaklaşımıyla kurgulanan atölye çalışmalarıyla, çocukların yaşadıkları çevreyle ilişkilerinin güçlenmesini, daha yaşanabilir kentlerin oluşması için kendi fikir ve önerilerini güvenli bir ortamda ifade edebilmelerini, üç boyutlu düşünme ve problem çözme becerilerini güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Faliyetlere erişimi sınırlı olan kız çocukların programlar ve projelerden faydalanmalarını sağlamak için yürüttüğümüz ve şu anda devam eden proje kapsamında İstanbul ve Şanlıurfa’da atölye çalışmaları gerçekleştirildi.